Blog 0003 – “Het groene blok aan ons been”

 

Er was een tijd dat de Club en Cercle-supporters in vrede naast elkaar konden lopen in Sint-Andries. Elkaar wat plagen na winst of verlies, maar nadien wel samen een pint drinken op de Platse. We waren misschien nooit elkaars favoriete ploegje, maar er was toch niet echt dezelfde haat die van de bekken schuimt wanneer bijvoorbeeld Anderlecht naar Jan Breydel komt afgezakt… Of dat in de toekomst nog steeds het geval zal zijn, is maar de vraag…

 

 

Een vlag van de tegenpartij stelen uit een materiaalhok, en dan, in het eigen Jan Breydelstadion nota bene, in brand steken en daardoor een pak zitjes vernietigen. Het kan aan mij liggen, maar ik begrijp dat niet zo goed. Als je de foto’s bekijkt van de aanwezigen in dat vak, is dat wel veelzeggend. 16-jarige pubers die willen uitpakken en zich stoerder willen voordoen dan ze werkelijk zijn. Hadden de Flippo’s nog bestaan, hadden ze zich allicht beter daarmee bezig gehouden. Of wissel wat Pokémon-kaarten uit, al moet je daarvoor misschien al met iets meer volk zijn.

 

De ‘sympathieke Vereniging’ is niet meer, zoveel is duidelijk. Vorige week nog lekker samenhokken in de Ghelamco Arena met de Gent-fans en gezamelijk ‘Al wie niet springt is FCB’ zingen. Ze zouden beter moeten weten nochtans… Hun bestaan hebben ze nog te danken aan twee ploegen: Club en Monaco. Al jaren profiteren ze van de Blauwzwarte grote broer. Nieuw veld aanleggen? Sorry, we kunnen niet mee betalen, of toch niet veel. Logisch dat ons veld zo snel hiaten toont. In tegenstelling tot bij andere eersteklassers, kan de grasmat nooit eens twee weken rusten, gezien Club en Cercle er afwisselend op spelen. Maar wat zal er met ‘de Vereniging’ gebeuren als ze straks alle rekeningen alleen moeten betalen? Club zal niet blijven voor OCMW spelen. Hoe gaan zij het stadion, waar telkens tien man en een paardekop aanwezig is, alleen financieren? Of wat als ze ook niet meer op de steun van Monaco kunnen rekenen? Tegenwoordig nog de enige manier om aan wat geld en spelers te raken… De Fransen staan ver onderaan in de Ligue 1. Ik kan mij inbeelden, mochten die zakken, dat ze hun geld ook voor andere zaken zullen kunnen gebruiken. Idem voor het geval Cercle zelf zou degraderen…

 

 

De geschillen tussen Club en Cercle geven de stad Brugge, en alle andere betrokken partijen, hopelijk NOG een extra reden om wat vaart te zetten achter dat nieuwe Club-stadion. Gedaan met onze grasmat wekelijks te moeten delen met de buren. Gedaan met alle sponsoring in het stadion wekelijks te moeten vervangen omdat de andere ploeg moet aantreden. Gedaan met ons stadion, dat sowieso al in verval is, nog wat meer te vernielen met idiote brandjes. Club denkt in alles groot en wil, in afwachting van de nieuwe tempel, al zoveel mogelijk verbeteren aan het Jan Breydelstadion ook. Alleen is daar telkens de toestemming en/of de medewerking van Cercle voor nodig. Vaak kunnen of willen zij niet mee met onze investeringen. Resultaat: ofwel komt het er niet, ofwel mag Club alleen de portefeuille openen. Meer dan ooit wordt Club belemmerd in zijn groei door het gemis van een nieuw stadion. Een nieuw stadion waarin we zelf de beslissingen maken, en waarvan anderen niet kunnen profiteren.

 

Na de gebeurtenissen van het afgelopen weekend, is het te hopen dat het er eindelijk eens van komt. Cercle kan blijkbaar niet meer met ons door dezelfde deur, en de kindjes achter de goal hebben dat duidelijk gemaakt. Ons niet gelaten, wij vragen niet liever. We zijn erg benieuwd hoe jullie het zullen oplossen als jullie twee geldschieters Club en Monaco ‘adieu’ zeggen…