Blog 0005 – “We love you a Lotte”

 

Mensen durven al eens te klagen wanneer ze een dagje ouder worden. Een pijntje hier, een kwaaltje daar… Gelijk hebben ze, maar toch hebben ze één voorrecht waarop ik bijzonder jaloers ben: ze hebben Raoul Lambert nog live zien spelen. Lotte, the one and only! Ikzelf ben opgegroeid met de generatie Ceulemans, Farina, Amokachi, en andere Club-monumenten. De naam ‘Lambert’ heb ik dus pas jaren later leren kennen. Een naam die mij sinds dan sterk intrigeerde. En terecht!

 

 

Jan Ceulemans! Voor mij zal hij altijd ‘Mister Club Brugge’ blijven. Wat een kanjer, wat een statistieken. Maar toch… Lotte Lambert werd door de Club-supporters verkozen tot dé speler van de vorige eeuw. Wat moet dat dan niet geweest zijn? En ik heb dat gemist omdat ik nog te jong was? Balen! Gelukkig is er leesvoer genoeg te vinden, om alles te weten te komen van onze Lotte. Vijf keer kampioen geworden met Club, drie maal de Belgische beker gewonnen. En in 1976 de finale van de UEFA-Cup gespeeld tegen Liverpool. Deze werd over twee wedstrijden helaas verloren, maar Lambert scoorde zowel in de heen- als in de terugmatch. Wauw! In 458 officiële wedstrijden van Club Brugge scoorde Lambert 269 keer. Statistieken waarmee je al eens kan uitpakken. Maar uitpakken… nee, zo zit onze Lotte niet in elkaar. Degenen die hem kennen getuigen hoe hij altijd bijzonder sober is gebleven. Een echte volksmens ook. En zeg nu zelf: welke waarden en normen typeren een club als Club Brugge? Je kan haast geen beter voorbeeld vinden van een speler die je perfect kan identificeren met een club. Knappe statistieken én een geweldige persoonlijkheid mét een Club-hart, dat volstaat inderdaad om als ‘Speler van de eeuw’ door het leven te gaan.

 

 

Dat doelpuntentotaal had nog een pak hoger geweest indien hij wat minder blessurezorgen had gehad. Lambert was explosief, maar dat speelde ook in zijn nadeel, want dat was voor heel wat verdedigers een gegronde reden om hem neer te halen op het veld. Een speler die op volle snelheid wordt neergehaald, heeft logischerwijs ook meer kans op een blessure. Bovendien was zijn meerwaarde in de ploeg zo groot dat hij nooit lang kon gemist worden. De inspuitingen van Dr. D’Hooghe konden hem soms nog klaarstomen voor de grote afspraken. Maar het kostte hem ook een blessure in een nieuwe Europese finale tegen Liverpool op Wembley in het jaar 1978. Voor Lambert zelf nog steeds de grootste ontgoocheling uit zijn leven. Of hij misschien ook niet ontgoocheld is dat hij nooit de stap heeft gezet naar een andere Europese topclub? “Neen, ik heb er nooit aan gedacht om Club Brugge te verlaten.” Het is veelzeggend voor de mens Lambert.

 

 

Hem live zien spelen heeft er voor mij dus nooit in gezeten, jammer genoeg. Hem eens in het echt zien wél. Ik herinner mij enkele wedstrijden uit de voorbije jaren waarin Lambert de aftrap mocht geven in Jan Breydel en waarbij hij steeds sterk werd toegejuicht door de Blauwzwarte familie. Maar gisteren was toch nog iets anders… Eén van de mooiste Tifo’s ooit rolde door de Noord, de Oost én de Zuid om Lotte’s 75ste verjaardag te vieren. Wat een prachtige actie van ‘The Blues Of FCB’. Niet alleen de supporters konden het geweldige moment enorm appreciëren. De actie trof Lambert recht in zijn Blauwzwarte hart. Overmand door emoties kon hij zijn tranende ogen niet geloven. “Dat ik dat nog moet meemaken, het is formidabel! Buiten verwachting. Ze hebben er hun werk van gemaakt.” De boodschap was aangekomen! Wel Lotte, zo’n actie krijg je niet zomaar… Deze heb je dubbel en dik verdiend!