Blog 0006 – “Afscheid van geweldig 2019, op naar uniek 2020!”

 

“En de winnaar van de Gouden Schoen is… HANS VANAKEN!” Het waren heerlijke, maar ook gewoon terechte, woorden waarmee het jaar 2019 werd geopend. Na José Izquierdo en Ruud Vormer, trouwens al de 3de Brugse Gouden Schoen op rij! Bovendien werd Ivan Leko verkozen tot “Trainer van het Jaar” en Wesley Moraes tot “Belofte van het Jaar”. Een bijzonder leuk moment toen midden januari, en veelbelovend voor de rest van het jaar…

 

 

Herbeleef nog eens de beelden van de Gouden Schoen!

 

Toch begon de eerste wedstrijd van 2019 met een domper. Club had tijdens de winterstage de batterijen opgeladen in Qatar, maar verloor nadien verrassend van Charleroi in Jan Breydel. Gelukkig werd er nadien wél gewonnen op het veld van KV Oostende. Blauwzwart won ook nog de levensbelangrijke topper tegen Genk én pakte een puntje in Anderlecht, na een late gelijkmaker van Thibaut Vlietinck. Tussendoor werd er ook nog gewonnen tegen Sint-Truiden & Eupen en gelijk gespeeld tegen AA Gent & Cercle. Maar de grootste ontgoocheling was allicht de nederlaag op de laatste speeldag van de reguliere competitie, thuis tegen Moeskroen.

 

 

Club Brugge eindigde de reguliere competitie als tweede en begon met 4 punten achterstand op leider Genk. Vooral in de heenronde, nog in 2018, werden enkele vermijdbare nederlagen genoteerd, terwijl de Limburgers zelden puntenverlies leden. Met verse moed begon Club aan de PlayOffs. De Buffalo’s werden in Jan Breydel meteen met 3-0 vernederd, en in de volgende wedstrijd wist Blauwzwart, voor het eerst in 21 jaar in de competitie te winnen in het (toen nog) Constant Vandenstockstadion. Wesley Moraes, Emmanuel Dennis en Arnaut Danjuma waren de auteurs van de Brugse goals in een deugddoende 2-3 zege in Brussel… eindelijk!! Op speeldag 3 werd ook Standard verpletterd door FCB met 4-0! Het werd alleen nog maar leuker wanneer Club uitpakte met de “We Never Walk Alone” filmpjes, waar we allemaal de indruk kregen mee in de kleedkamer te zitten. Schitterend gebracht van het social media team van Club Brugge!

 

 

Herbekijk zeker nog eens de “We Never Walk Alone”-filmpjes!

 

De volledige Blauwzwarte familie was ervan overtuigd: Club pakt nog de titel! Daarom was de wedstrijd op Racing Genk dan ook van levensbelang. Een strafschop, door vermeend handspel van Brandon Mechele, zette ons echter in zak en as. Een 3-1 nederlaag in de Luminus Arena was het gevolg. Iedereen met een blauwzwart hart voelde zich bestolen! Brugge speelde uiteindelijk wel nog bijzonder sterke PlayOffs… Er was nog één nederlaag op Standard en een gelijkspel op Antwerp, maar er waren ook nog thuisoverwinningen tegen Anderlecht, Genk én Antwerp. Ook in de Ghelamco Arena werd er overigens gewonnen. Op basis van onze Play-Offs maakten we dan ook zeker aanspraak op de titel. Alleen: Racing Genk bleef ook constant presteren en werd, onder leiding van Philippe Clement, toch kampioen. Het werd ook meteen het einde voor Ivan Leko bij Club. We zullen nooit weten of het hele gedoe rond de fraudezaak ons uiteindelijk ook punten heeft gekost op het terrein, maar één ding is zeker. Alle respect voor Leko: die ons meteen kampioen maakte in zijn debuutjaar en de Brugse harten wist te veroveren. En die gewoon ook een sterk tweede seizoen kende bij Club, weliswaar nipt zonder titel, maar wel met een meer dan degelijke prestatie in de Champions League.

 

 

Herbekijk zeker nog eens de samenvattingen van het seizoen 2018-2019!

 

De grote vraag na het seizoen was: wat nu? Succescoach Philippe Clement werd aangesteld als onze nieuwe trainer, zou hij het ook bij ons kunnen? En zeker zonder Denswil, Poulain, Nakamba, Danjuma, Wesley,… Veel vraagtekens om het nieuwe seizoen te starten! Maar ook inkomend stond Club gelukkig niet stil met transfers als Kossounou, Sobol, Sagna, Okereke, Deli, Tau, Mignolet, Ricca en Balanta. Ook was er nog de last-minute transfer van Diagne, waar ons leedvermaak niet op kon door hoe we, voor de zoveelste keer in de voorbije jaren, de rivalen uit Anderlecht weer eens de loef afstaken… De vele nieuwe jongens én de vernieuwde trainersstaff, samen met het indrukwekkende trainingscomplex in West-Kapelle gaven Blauwzwart alvast een nieuw elan!

 

 

Voor Clement en co stonden er meteen twee grote doelstellingen op de agenda: de start niet missen in de competitie, én proberen de kwalificatie af te dwingen voor de poules van de Champions League. Club moest daarvoor weliswaar twee voorrondes overleven, iets wat een Belgische club tot op heden nog nooit gelukt was. Maar Blauwzwart deed het voortreffelijk! Na een thriller in Kiev werden de Oekraïners eruit gewipt in de eerste ronde. En in de beslissende fase werd het onbekende, maar daarom niet minder sterke, Lask Linz eruit gekegeld. De plaatsing voor de Champions League was een feit! Na de vele miljoenen, verworven door de uitgaande transfers, opnieuw de jackpot voor Club!

 

 

Inmiddels zit de Champions League-campagne er op, maar toch mogen we met een tevreden gevoel terugkijken. Tevreden, maar anderzijds toch ook ietwat ontgoocheld. Ontgoocheld, omdat er, zeker qua puntengewin, nog meer had ingezeten. Tegen Galatasaray verdienden we thuis altijd te winnen, en zelfs op het veld van Real Madrid zaten de drie punten er zowaar in. Niettemin mag het 2-2 gelijkspel bij de Koninklijke zeker een stunt worden genoemd! In Jan Breydel speelden we een uur goed mee tegen PSG, maar werden we uiteindelijk wel met zware 0-5 cijfers geklopt. De invalbeurt van Mbappé zal nog lang in mijn geheugen gegrift staan. Net als de verplaatsing naar Parijs trouwens. Een nipte 1-0 nederlaag, maar niemand die achteraf nog sprak over de knappe prestatie die Blauwzwart daar op de mat bracht. Het was opnieuw een invalbeurt die in de schijnwerpers bleef staan. Die van Mbaye Diagne… de man die een strafschop opeiste en Vanaken het nakijken liet, maar miste vanop de stip. Meteen ook het einde van de flamboyante Senegalees, die het bij deze ook verkorven had bij de hele Brugse aanhang. De belangrijkste wedstrijd werd uiteindelijk die in Turkije. Een puntje in Galatasaray zou allicht volstaan voor een Europese overwintering, zij het in de Europa League. Het zag er lang slecht uit, tot Krepin Diatta ons het delirium bezorgde met de 1-1 in minuut 92. De onnodige rode kaarten van diezelfde Diatta en Clinton Mata deden ons nog bibberen in de extra tijd, maar het broodnodige punt was een feit! De nederlaag in de laatste wedstrijd tegen Real Madrid bleek slechts een voetnoot. In een moeilijke poule werd Club derde, en daar hadden we op voorhand zeker voor getekend!

 

 

Herbeleef nog eens de beschikbare samenvattingen van onze Champions League-campagne!

 

Wat de eigen Jupiler Pro League betreft kunnen we kort zijn: wauw! 49 op 60 zijn cijfers waarmee je al eens naar huis kan komen. De vraagtekens bij het begin van de competitie werden omgezet in uitroeptekens. Uiteraard waren er al eens ontgoochelingen zoals het puntenverlies tegen Eupen in eigen huis, of de nederlaag op de Great Old. Maar wat een plezier hebben we voor de rest al gehad dit seizoen! 6-0 tegen STVV, 0-5 op Mechelen, 4-0 tegen Gent én Zulte Waregem. En dan nog de zeges tegen Anderlecht, of in de derby en in alle andere wedstrijden. Puur genot! Dat de vijand uit Brussel het ook dit seizoen zo erbarmelijk slecht doet, bezorgt de gemiddelde Club-supporter uiteraard nog wat meer leedvermaak.

 

 

Herbekijk zeker nog eens de samenvattingen van de JPL!

 

Voor de mannetjes uit het ‘Lottopark’ telde uiteindelijk enkel nog de beker, maar ook daar bleek Club Brugge te sterk. Voor de tweede maal op rij nam Blauwzwart er de bovenhand. Uitgerekend onze captain Ruudje Vormer, die dit seizoen zo moeilijk de weg naar de netten vond, opende de score in Brussel. Balanta maakte het feest compleet: 0-2! Anderlecht ook hier uitgeschakeld, terwijl wij ook na nieuwjaar verder bekeren en zo op drie fronten actief blijven. Vorig seizoen werden we nog vroegtijdig uitgeschakeld door Deinze, ditmaal lieten we ons niet verrassen in de eerste ronde door Francs Borains, al duurde het opnieuw lang eer Club erop en over ging. Nadien werd ook Oostende gewipt in de 1/8ste finale, met dank aan supertransfer Simon Mignolet. Wat een invloed heeft deze klasbak al gehad op een half jaar tijd! Met Jensen, Verlinden en Ryan zijn we in het verleden wel al wat sterke keepers gewend geweest. Maar sinds het vertrek van onze Australische goalie kon dit pijnpunt nooit worden verholpen. Dankzij ‘Big Si’ is dat probleem nu helemaal van de baan. Een mentaliteit en présence om U tegen te zeggen, en clean-sheets die elkaar in sneltempo opvolgen.

 

 

Herbekijk zeker nog eens de drie wedstrijden uit onze bekercampagne!

 

Het jaar 2020 staat intussen voor de deur… Wij stellen voor om het nieuwe jaar te beginnen zoals in 2019: met een nieuwe Gouden Schoen voor de verdiende winnaar Hans Vanaken. En ook het slot van 2019 mag worden verdergezet op dezelfde wijze: met een zege in Anderlecht! Het afgelopen jaar was al bijzonder mooi als Club-supporter, maar 2020 kan hopelijk NOG beter worden. Met deze sterke kern en staff kunnen we behalen waar we vorig jaar net naast grepen: de titel! Tien punten los op de achtervolgers, maar er is uiteraard nog de dwaze puntenhalvering. Geen kampioen worden is geen optie, en zou een zware teleurstelling betekenen gezien onze Dominantie met de grote D!

 

Zelfs de dubbel is nog een mogelijkheid. In de halve finale van de beker wacht de dubbele confrontatie met Zulte Waregem. Mits winst tegen Essevee mogen we opnieuw richting de Heyzel trekken. Wie weet om er de klepper tegen Antwerp uit te vechten. In dat geval wordt het opletten voor onze halfgod Lior Refaelov. Die scoorde op de Heyzel al voor ons in de bekerfinale tegen Standard, maar zal voor altijd worden herinnerd door de on-ver-ge-te-lijke goal tegen paarswit, ook al in de bekerfinale. Maar eerst voorbij Zulte Waregem raken, uiteraard!

 

Nadat we in Europa al Galatasaray, PSG én Real Madrid over de vloer kregen dit seizoen, wacht binnenkort opnieuw een mooie Europese naam: Manchester United! Sportief gezien niet meer de wereldploeg van weleer, maar nog steeds een zware dobber. Toch is het gevoel aanwezig dat we misschien wel kunnen stunten, als we dezelfde vorm kunnen etaleren als in de groepsfase van de Champions League… Efficiëntie zal een belangrijke must zijn, iets wat we, vooral in Europa, nog iets te vaak misten…

 

Competitie, beker, Europa League… nog drie bijzonder interessante doelen dus in 2020! “Bluvn goan” zou ik zeggen!
En hopelijk ook eens positief nieuws in het stadiondossier, dat echt al veel te lang aansleept. Diezelfde grote Europese ploegen zullen eens vreemd hebben opgekeken, wanneer ze de staat van ons stadion hebben kunnen vaststellen, alsook de omstandigheden waarin ze er werden ontvangen. Met de komst van een nieuw stadion zal onze groei alleen nog maar toenemen en krijgen de aanwezige supporters eindelijk ook het comfort dat ze verdienen. Dus aan alle partijen die hierin een zegje hebben: graag dringend actie!

 

 

Laat ons er, samen met Club een geweldig jaar 2020 van maken met veel goals, overwinningen én prijzen. En uiteraard een goede gezondheid voor iedereen!
Prettig eindejaar!

 

FCB TUBE